I 112 år har verden markert den internasjonale kvinnedagen. Bli med du også. (Illustrasjonsfoto. Arne Hauge)
I dag er det 8. mars og vår oppfordring er klar: Vis solidaritet med verdens kvinner, still opp på en markering nær deg.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Harstad i Nordland er bare ett av talløse norske steder som markerer den internasjonale kvinnedagen 8. mars.
«Vi ønsker alle hjertelig velkommen til åpen markering med taler, appeller og kulturelle innslag i foajeen på UiT i Harstad», heter det fra komiteen, som i år har Afghanistan-flyktningen Nazifa Jalali (25) som hovedtaler.
Se også denne kvinnedags-kuriosa-saken: Nådde fram i tide
Vi tar med at dørene til UiT Harstad åpnes klokken 17.30 for gratis kaffe og salg av kaker, med arrangementsstart klokken 18.
Berørt av krigen
Kampen for kvinners rettigheter har alltid vært nært assosiert med kampen for fred i verden, og sjelden har behovet for slike koblinger vært viktigere. Fra ulike hold bekreftes det at krigens meningsløshet vil bli berørt av mang en komité og hovedtaler rundt om kring, selv om kvinners rettigheter og likeverd naturligvis står i sentrum. Kvinnegruppa Ottar har noen fine ord om dette på sin hjemmeside:
«Feminismens mål er en verden med likeverd mellom kjønnene og frihet fra seksuell, økonomisk, sosial og kulturell undertrykking. Feminisme er et optimistisk prosjekt mot seigliva kjønnsmaktstrukturer og holdninger. Så ja, det kreves optimisme, kampkraft, organisering, mot og utholdenhet for å oppnå seiere. Det er kun gjennom kollektiv kamp vi kan forbedre situasjonen for den enkelte og kvinner som gruppe. Dette gjelder både nasjonalt og internasjonalt.»
En utvalgt sak
Første gang en nasjonal kvinnedag ble arrangert her i verden, opplyses å være i USA i 1909. Året etter ble en internasjonal kvinnedag vedtatt, det hendte for øvrig i København, før kvinnedagen i 1977 ble gjort til en FN-dag. Det fins en rekke slike dager, med fast dato hver år for å oppmerksomheten mot en utvalgt sak. Av dem alle er nok kvinnedagen 8. mars den aller mest kjente. Hvorfor det endte med datoen 8. mars framstår som nokså tilfeldig, i alle fall peker wikipeida.no på ulike forklaringer. Her til lands ble den internasjonale kvinnedagen markert og feiret for første gang i 1915. Fast, årlig feiring kom i stand etter andre verdenskrig.
Les også: Når ord blir overflødige
Og nå som vi har kvinnedagens bakgrunn og målsetting friskt i minne, er det bare å bli med på en markering nær deg. Vi oppfordrer særlig gutter og menn i alle aldre til vise sin solidaritet og stille opp.
Vi sier det igjen: Gratulerer med den internasjonale kvinnedagen 8. mars 2022.