Turid Strand har kjørt nær 500 mil for å lære å mestre sying av kvendrakten, og noen huller i veien har det vært. For eksempel da kravestykket ble for smalt grunnet forveksling mellom tallene 6 og 9. – Irriterte meg grønn over å gjøre en sånn feil. Gjør aldri den feilen igjen, sier syersken. (Foto: Arne Hauge)

 

Tall-blunderen kostet kvendraktsyerske Turid Strand ei uke ekstra arbeid. 

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Dersom du har planer om å klippe til stoff i den hensikt å sy noe fint, og merker stykkene med gule lapper nummerert fra nummer 1 og oppover, så bør du passe på når du senere skal bearbeide med de to stykkene som kommer etter 5 og 8.

Les også: Nær 500 mil i bil for å sy kvendrakt

– Det fikk jeg erfare. Det kostet meg dyrt. Ei hel uke arbeid gikk tapt, sier Turid Strand, født og oppvokst i ytre kvenby i Vadsø. Sy har hun gjort i årevis, men aldri på noe så krevende som det hun for tiden syr på; kvendrakten, versjon herre.

Måtte sy ny

– Jeg skulle sy og brodere et kravestykke til skjorta, men da jeg etter ei uke dro på kurs og viste fram arbeidet til instruktør Else, sa hun at stykket var for smalt.
Det tok tid før konsekvensen av den dystre dommen demret; Turid måtte sy ny krave.

Sviende tabbe: Bildet viser det første kravestykket etter uheldig nærkontakt med et stearinlys. – Lampelys er mye bedre, sier Turid, som syr herreutgaven av kvendrakten. Den skal stilles ut ved Varanger museum, Ruija kvenmuseum. (Foto: Privat)

– Et nytt ukesoppdrag. Som jeg irriterte meg grønn over. Jeg lurte fælt på hva feilen var, og det fant jeg ut da skulderstykket skulle sys. Det var ikke for smalt, men alt for bredt. Jeg hadde merket kravestykket og skulderstykket med nummer seks og ni, minnes syersken.

Kjøpte lupelampe

Forvekslingen kan i stor grad unngås ved å sette et lite punktum etter tallene (6. og 9.) men Turid sier hun fra nå av merker stykkene slik at det er umulig å ta feil.
– Jeg skal aldri gjøre den feilen igjen, sier hun.

Kvendrakten har mange små detaljer, og for å unngå feil har Turid også investert i ei lupelampe til over 1.500 kroner. Den erstatter stearinlysene hun i førstningen brukte. Trivelig var det med levende lys, helt til et kravestykke ble svidd hull i.

– Man lærer av feilene, og det går bedre nå, sier hun.

Turid Strand kom i mål til slutt. Tross ei uke ekstra arbeid ble vesten til sist riktig så fin. (Foto: Arne Hauge)