Hvordan var det å vokse opp i Tornedalen? Kanskje på en mer moderne utgave av en gård som dette? Historier fortelles i disse dager for publikum i blant annet Stockholm. (Illustrasjonsfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

«Det kjennes bra å få skrive om min kjærlighet til Tornedalen.»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I mai i fjor meldte Arctic Minds at de i samarbeid med foreningen Tornedalinger i Stockholm satte i gang et prosjekt for å løfte fram tornedalsfortellinger i hovedstaden. Arctic Minds jobber blant annet med videoproduksjon, og prosjektet fikk støtte både fra Stockholm by og det svenske Kulturrådet.

Til prosjektet søkte de etter deltakere som ville fortelle sin historie på scenen – gitt situasjonen endte det med digital forestilling – og blant dem som har deltatt, var Anna-Karin Baltzari Danfors. Hun sier overfor minoritet.se at deltakelsen bidro til at tornedalsminner dukket opp, som «smörbollar på ängen och turer på älven.»

«Det kjennes bra å få skrive om min kjærlighet til Tornedalen», sier hun.

Noe av det prosjektet «Tornedalen beretter» ønsket å besvare, er hvordan Tornedalen lever videre i folk når de flytter derfra.

«Formålet er å fortelle om den tornedalske identiteten, og dermed øke mengden tornedalske fortellere i landet», har arrangør Mattias Barsk sagt i sakens anledning.