Jim Arne Olsen stortrives på sin arbeidsplass; Bibliotek- og kulturbussen i Nord-Troms. – Hvis det jeg sier kan hjelpe til at bussen består, ja så bør jeg si det, sier sjåføren. (Foto: Arne Hauge)
– Bedre med biblioteket til ungene enn omvendt. Og ungene låner utrolig mye, sier Bokbuss-sjåfør Jim Arne Olsen.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Med Bokbussen som arbeidsplass, skulle det bare mangle at sjåfør Jim Arne Olsen taler varmt for tilbudet. Med førstehånds kjennskap til bruken av «Bibliotek- og kulturbussen i Nord-Troms, levner han liten tvil om at bussen er nyttig og populær.
– Ungene låner alvorlig masse. På en dag i Nordreisa hadde vi 430 utlån. Det er utrolig mye, og et klart bevis på at Bokbussen fyller en viktig funksjon, sier den erfarne sjåføren.
Olsen minner om at da tilbudet nylig ble evaluert, kom Bokbussen svært godt ut.
– Det er synd at Bokbussen er i fare. Den er viktig, og veldig viktig for det samiske og det kvenske. Hvis det jeg sier kan hjelpe til at bussen består, ja da bør jeg nok si det, fastholder sjåføren.
– Bibliotekene ligger jo der, så hvorfor er Bokbussen viktig?
– Fordi det er lange avstander og mye organisering for å få ungene til biblioteket. Det går mange timer tapt, kanskje en halv dag. Det er bedre å ta biblioteket til ungene enn motsatt. På den måten sparer både elever og skole mye tid, sier Olsen.
Les også: – I Kvænangen snakker man kvænsk
Bokbussen kjører fast i Nordreisa, Lyngen og Kåfjord, og mens det fort kan ryke en halv dag for å frakte ungene fra distriktet og inn til ett av de 3 bibliotekene, så er et skolenært besøk i det mobile biblioteket over på en halvtime. I alle fall for ungenes del – det er på med jakka og løpe over skolegården, entre bussen i lærerstyrte puljer på 15 i slengen, og ha til rådighet 15 til 20 minutter for å låne bøker. Inkludert nye titler og ting som ungene får tilgang til mens det er ukeferskt, fordi bussen er så ofte på tur.
– Det er en kjempejobb, sier Jim Arne, som i nær 8 år har bestyrt den fargerike bussen med det usedvanlige interiøret. Kvænangsfjellet er tidvis en utfordring, til gjengjeld har de fått tunnel gjennom Sørkjosfjellet. Gullkorn fra barnemunn er også god lønn for strevet.
Les også: – Artig å lære kvensk og samisk
– Barna sier det rareste og morsomste. Nesten så det i seg selv fortjener ei bok, sier han.
Den boka ville i så fall fått en fin plass i Bokbussen, for som navnet sier, den er full av bøker. Og mye annet fint som engasjerer målgruppen. Eventyrturné og annen satsing på kvensk og samisk, bekrefter Olsen, vil trolig bidra til at det samlede tilbudet står sterkere i en debatt om Bokbussens skjebne.
Som Olsen bor også Bokbussen i Kåfjord kommune, og betjener i tillegg Lyngen og Nordreisa, de 3 kommunene som er med og bidrar i samarbeidet. Bokbussen er på veiene fra mandag til torsdag, har med seg bibliotekar fra respektivt bibliotek, og besøker barnehagene og skolene. Mange har ukentlig besøk, noen hver fjortende dag. Fredagen går med til vedlikehold av det flotte kjøretøyet, sier sjåføren.