Ordfører i Skjervøy kommune, Ørjan Albrigtsen (i midten), fikk seg en luftetur på hundespann rundt rådhuset på Skjervøy. Hundekjører for anledningen var ingen ringere enn Harald Tunheim, som blant annet har vunnet Finnmarksløpet hele sju ganger. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Skjervøy-ordføreren skryter av ildsjelen som aldri har gitt opp, og sier at kommunen har strukket seg langt for å realisere planene.
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
– I dag markerer vi at det er hundre år siden Leonhard Seppälä deltok i Serumsløpet, som starta 27. januar 1925, og så kom de i mål 2. februar. Så det er ganske nøyaktig hundre år siden det pågikk et løp på død og liv, som betød mye.
Det sier ordfører i Skjervøy kommune, Ørjan Albrigtsen (KrF), når Ruijan Kaiku treffer han under åpningen av markeringa, som gikk av stabelen 1. februar.
Les også: En stor dag for Seppälä-Birgit
– Vi hadde i utgangspunktet et mål om å ha Seppäläparken og statuen ferdig, men så har det tatt litt mer tid enn planlagt, og Birgit (Paulsen, journ. anm.) krevde at vi skulle ha en skikkelig markering likevel.
– Da kan man gjøre noe to ganger?
– Det var det hun også mente, ler Albrigtsen.
Fint program
Ordføreren mener de har fått til et fint program til 100-årsmarkeringa.
– Det er viktig å få fram den historien og de folkene som har reist ut fra Skjervøy og regionen, og det de har gjort. Det må vi løfte fram, det er ei fin historie, sier ordføreren videre.
– Det er mye folk her på åpningen, rundt 150 mennesker kanskje, hvorfor tror du det er så viktig for den gjengse skjervøyværing å komme hit i dag? Er det en stolthet vi er vitne til?
– Det handler om hvor vi kommer fra og hvor vi har våre røtter, vil jeg tro. Og den historien om løpet er en fanastisk historie. Vi er nok stolte over det han gjorde og det som skjedde den gangen, og samtidig synes vi det er fint å sette oss selv på kartet og vise hvor han bodde store deler av sitt liv.
– Seppälä er mye mer kjent ute i verden enn her hjemme i Norge. Der har Birgit gjort en fantastisk jobb, både i forhold til historiefortelling og formidling til blant annet barnehager, skoleelever og oss godt voksne, om hva han har gjort og hva han har bidratt med, sier Albrigtsen.
Glimt i øyet
Under åpningen av 100-årsmarkeringen ble den nevnte ildsjelen, Birgit Paulsen, tildelt en blomsterbukett fra Skjervøy kommune for den innsatsen hun har lagt ned. Ordføreren kom også i skade for å kalle henne ei maskråke – i beste mening naturligvis – og overfor Ruijan Kaiku forklarer han nærmere:
– Hun har gått i bresjen for å samle inn penger til statuen. Et tidskrevende arbeid, som kanskje starter med at man får tak i en halv million. Og så har det etter hvert bikket 1,2 millioner kroner. Hun har stått på, der andre kanskje ville gitt opp, men det gjør hun ikke. Så det var sagt med et glimt i øyet, bedyrer Albrigtsen.
– Vi setter veldig pris på Birgit og den jobben hun gjør, og vi jobber godt i lag. Men man må være litt utholden, akkurat som hundekjørerne, for å komme i mål.
Foran et hav av mennesker fikk Birgit Paulsen både en blomsterbukett og en god klem fra ordføreren, som skryter av hennes pågangsmot og stå-på-vilje for å løfte historien om Leonhard Seppälä hjemme på Kierua/Skjervøy. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Ruijan Kaikus utsending minner ordføreren på at vi har hørt om dette med «mas» før også, og siktet til da ordføreren fikk henvendelse om å markere 500 år med kvensk bosetting i Skjervøy, for om lag tre år siden.
Under markeringa den gangen, som etter hvert kom på plass, sa han for åpen mikrofon (og til høylytt latter fra publikum) at han først la henvendelsen bort og tenkte at det ville bli fred, men det gjorde det ikke.
Les også: Minnerik kveld på Kiilgården
Har stilt opp
– Er dere en kommune man må mase på for å få løftet slike saker?
– Nei, det tror jeg ikke. Men hvis man skal lykkes, så må man stå på, og så er kanskje ikke mas riktig ord å bruke, sier han, og føyer til:
– Jeg tror, dersom du spør Birgit, at hun setter vanvittig pris på det kommunen har gjort. Vi har strukket oss langt og bidratt med et ganske stort beløp til statuen, som er viktig, og vi har sagt at vi skal realisere en park her som også koster noe, sier ordføreren.
Ordføreren tror imidlertid at det blir fint å få disse tingene på plass.
– Det blir et nytt samlingspunkt. Det ønsker vi å realisere, og målet er at det skal starte opp til sommeren, avrunder Albrigtsen.
Les også: