Fra utstillingen. (Foto: Riinakaisa Laitila/Kvensk institutt)

 

«Vårt ønske er å videreformidle og ivareta kunnskapen for kommende generasjoner.»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Porsanger museum inviterer til utstillingsåpning av utstillingen Finnmarks mangfoldige husflid – ull og vevtradisjoner. Åpning i dag tirsdag 9. mai, framgår det i ei pressemelding. Møt opp fra klokken 14 til 16. Alle vel møtt.

Det var i fjor høst at Kainun institutti tok til å samle inn ull- og vevtradisjoner, som altså førte til ei åpningsutstilling på instituttet i Børselv. Der sto «Finnmarks mangfoldige husflid – ull- og vevtradisjoner» oppe fra 2. desember i fjor og ut mars i år, før de nå skal åpne på nytt noen mil lengre inn i fjordbotnen. På Porsanger museum i kommunesenteret Lakselv. Der skal utstillingen stå framme ut september i år.

Kvensk, samisk, norsk

Prosjektets mål har vært ivaretakelse av den kvenske, samiske og norske kulturarven i Finnmark og i Porsanger, der Kvensk institutt har samarbeidet med RiddoDuottarMuseat, Porsanger Husflidslag og Norges Husflidslag. Utstillingen er for øvrig produsert av Kvensk institutt, og kuratert av husflidskonsulent Maaike Halbertsma og sosialantropolog Svanhild Wilhelmsen.

«Med utstillingen ønsker vi å vise kvenske, samiske og norske gjenstander med fokus på ull- og vevetradisjoner i Porsanger og Finnmark. Kunsten å veve grener, matter, vadmel, sjal, bånd og belter har vært kjent i mange generasjoner blant de dyktige kvenske, sjøsamiske og norske damene langs kysten av Finnmark og Porsangerfjorden», opplyser prosjektleder Riinakaisa Laitila, hun er kulturarbeider ved Kvensk institutt.

Bånd og belter

Det er i dag kun noen få i Porsanger som behersker disse vevteknikkene, og som anvender denne kunnskapen. Gjenstandene i utstillingen, som relaterer seg til ull- og vevtradisjonene, er lånt fra private, Porsanger husflidslag, foreningen Norske kvener – Børselv, RDM-De samiske samlinger og RDM-Porsanger museum.

Fra monteringen. (Foto: Riinakaisa Laitila/Kvensk institutt)

«I utstillingen vil man oppleve stort mangfold av ullprodukter som vadmel, grener, votter, luer, bånd og belter. I tillegg presenterer vi tradisjoner via historiske fotografier og utstillingstekster. Man får også innblikk av prosessen med ullproduksjon. Utstillingen konsentrerer seg til den kvinnelige innsatsen til familieøkonomien fra 1800 til 2000-tallet», sier Laitila, som viser til at tradisjonell kunnskap knyttet til veving er en del av vår felles kulturarv og fortjener å føres videre.

«Våre ønsker for prosjektet er å videreformidle og ivareta den aktuelle kunnskapen for kommende generasjoner», sier hun.

Vi tar med at prosjektet er finansiert av Troms og Finnmark Fylkeskommune via nasjonalt tilskudd til kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur.