Ingeborg Arvola. (Kuva: Lina Hindrum/Cappelen Damm)

 

Forfatteren Ingeborg Arvola (48) vant årets Bragepris, og føyer seg med det inn i en rekke av forfatternavn som Ambjørnsen, Grytten, Christensen, Knausgård og Fosse.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

VG har omtalt boken hennes som «Vidunderlig og storslagen» og trillet terningen til en sekser. Dagbladets og Altapostens terning landet på en femmer. Og da den prestisjetunge Brageprisen for beste skjønnlitterære verk skulle tildeles 24. november, gikk forfatteren Ingeborg Arvola hen og vant.

«Leseren blir raskt fascinert av Brita Caisa og hennes mangefasetterte personlighet. Hun bryter med samfunnets normer og er ikke redd for å ta plass. Hovedpersonen er basert på forfatterens tipp-tipp-tipp-oldemor. Arvola løfter også frem den kvenske og samiske kulturen og gir oss et unikt bilde av en historie som bør få større plass i vår kollektive hukommelse», skriver juryen.

Les også: Da Mikko gikk fra gård og grunn

Arvola vinner midt i en tid der den langvarige fornorskningspolitkken her til lands er under lupen hos en stortingsnedsatt kommisjon, og der forskning viser at de fleste nordmenn i dag ikke en gang har hørt om det kvenske folket. Paradoksalet er at boken hennes, «Kniven i ilden», løfter fram nettopp den kvenske kulturen.

Boken er første i en historisk trilogi som har fått tittelen Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet. I boken blir leseren, ifølge juryskildringen, kjent med Brita Caisa Seipajärvi, som i 1859 setter kursen mot Pykeä/Bugøynes sammen med sine to sønner, som både er født utenfor ekteskap og med forskjellige fedre. Det skjer i en tid der den slags var alt annet enn akseptert. Hovedpersonen topper det hele med det ulovlige og lidenskapelige kjærlighetsforholdet til Mikkel Aska, som er en gift mann.

Brageprisen en norsk litteraturpris som fra 1992 er delt ut årlig av stiftelsen Den norske bokprisen, ifølge wikipedia. Prisen har som formål å hedre ny, norsk litteratur. Blant de tidligere skjønnlitterære vinnere finner vi kjente forfatternavn som Ingvar Ambjørnsen, Frode Grytten, Lars Saabye Christensen, Karl Ove Knausgård og Jon Fosse, for å nevne noen.