Disse karene syns det var stas å sette pris på vårt naboland Finland, på selveste uavhengighetsdagen 6. desember. Vi ser (fra venstre) Bjørnar Seppola, Arnfinn Kaaby, Rune Bjerkli og Ivar Kvistaas. (Foto: Arne Hauge)
Første arrangement vel i havn for Nordreisa kvensk-finsk forening.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Med smørbrød og kaker og finske og kvenske flagg i skjønn forening, ble det en trivelig kveld nede i storstua på Reisafjord hotell i Sørkjosen. Arrangør var den nystiftede Nordreisa kvensk-finsk forening – Raisin kveeni-suomi seura, og selv om oppmøtet kunne vært bedre, var markeringen av Finlands uavhengighetsdag 2018 tross alt det aller første arrangementet i foreningens regi.
– Vi kommer tilbake med flere arrangementer, sier foreningens leder, Rune Bjerkli. Styret skal holde et strategimøte like inn på nyåret, og vil vite mer om planen for 2019 etter den tid, sier han.
Ei frivillig motvekt
Nordreisa har også tidligere hatt kvensk og norskfinsk forening, og etter noen års stillstand syns Bjerkli og co det var på tide å reise kjerringa. Det er nok å holde på med, bekrefter de, i ei bygd og et område av Nord-Troms hvor det kvenske og det norskfinske alltid har betydd mye.
– Vi har et kvenkultursenter hvor folk får betalt for å jobbe med kvenske spørsmål, så vi trenger en motvekt i form av ei forening basert på frivillighet, sier lederen.
Har betydd mer enn antatt
Hovedtaler på markeringen var Kvenlandforbundets leder Bjørnar Seppola. Landet Finlands unge og tidligere svært turbulente tilværelse ble viet særlig plass, og det er ingen hemmelighet at Seppola legger svært stor vekt på den finsk-ugriske faktor når det kommer til spørsmålet om hvem som befolket våre nordlige områder.
Eksempelvis ble det i følge Seppola trolig snakket tidlige varianter av finsk-ugrisk i Norge før og under siste istid, altså trolig ikke en variant av språkfamilien indoeuropeisk slik mange har antatt.
Holde på året rundt
Også den forhåndsannonserte Reisanissen slapp til med sitt foredrag. Den nissen er i slekt med andre nisser, julenissen inkludert, og bak det skjeggete konseptet står Ivar Kvistaas. Østlendingen flyttet nylig til Nordreisa, og kunne love både store og små at han blir å se både før og etter jul. Dette fordi Reisanissen kan holde på hele året.
En av dem som stilte opp for å feire vårt naboland, var Arnfinn Kaaby.
Var innom på jobb
– Jeg var i området på jobb, så da passet det jo bra. Det var ei fin markering de hadde stelt i stand, sier Kaaby, som til daglig holder til i Børselv. Den dyktige båtbyggeren har snekkerfaglig kompetanse også på andre områder, noe som var grunnen til at han for øyeblikket befant seg i Nordreisa.
– Jo, det blir mye farting, men det passer meg bra, bekrefter Kaaby.
Det er bare å oppsummere; i Nordreisa ble Finlands uavhengighetsdag 2018 markert på en fin og verdig måte.