Eili Bråstad (til høyre) har brukt bildet med tjærebrenning i Reisadalen (til venstre) på utstillingsplakaten. På bildet, som angivelig er tatt på 50-tallet, ser vi blant andre hennes farmor, Karla Johannessen (f. Johnsen) sittende på toppen, med Eilis far på fanget. I bakgrunnen Kellarin Anikka/Kjellerkampen. (Foto: Ukjent/Privat)
Eili Bråstad avslutter masterstudiet med utstilling i Oslo: «Vi kvener har blitt fratatt mye av det som tilhørte oss.»
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
«De innerste delene av røttene råtner aldri, sa pappa. De innerste delene av røttene ser ut som kjøtt. Rota er et feste, et anker i skogen, som klamrer seg fast selv når stammen for lengst er borte.»
Dette er et utdrag fra presentasjonen av Eili Bråstads nye utstilling, «Veri ja terva» (blod og tjære), som åpner på Galleri 69 på Grünerløkka Lufthavn førstkommende fredag fra klokken 19 til 21. Utstillinga er Nordreisa-kunstnerens avgangsutstilling i forbindelse med sin masterstudie ved Kunsthøgskolen i Oslo.
«Vi kvener har blitt fratatt mye av det som tilhørte oss, så vi skulle blende inn med majoriteten. Vi kvener – Met kväänit. Bitene må stables lik haugen av røtter som klargjøres for brenning av tjæremile», heter det videre.
«Tradisjonen var en gang så sterk i den kvenske kulturen at tjæren som ble utvunnet bare ble kalt kvenenes sorte gull.»
Terva, det «sorte gullet» som kvenene tradisjonelt har solgt, men også brukt både til behandling av trevirke og som folkemedisin. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Røttene i utstillinga er hentet fra Reisadalen i Nord-Troms.
Her vokste Bråstad opp, som beskriver at hun var omgitt av historiske fragmenter. Historier som hun har hørt og vet finnes, men som samtidig er en abstraksjon.
«I drømmer er det vanlig at det uforenelige forenes. Jeg interesserer meg for disse logiske bruddene og det som skjer i disse rommene. Om skapninger som de underjordiske, og våre parallelle verdener. Samtidig som de representerer vår frykt, kan de også gi løsninger i form av måter å tilnærme oss, og leve i naturen på», skriver kunstneren.
Vi tar med at man etter åpningskvelden kan besøke utstillingen til og med 10. mars. Fra klokken 13 til 17 i dagene torsdag til søndag, meldes det.