Beate Adolfsen og Herulf Johansen stortrives med sørnorsk foreningsarbeid for det kvenske. Vi møtte dem i august i år i vakre Kjækan i Troms. (Foto: Arne Hauge)
På et blunk var de 47 medlemmer og mange kommuner som heiste kvenflagget: – Vi skal nok klare å fange opp flere, både medlemmer og kommuner, sier Beate og Herulf fra kvenforeningen i Ytre Oslofjord.
Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
– Vel, jeg skulle gjerne bodd i nord igjen. Jeg savner nord, helt klart, sier Beate Adolfsen, dette som svar på spørsmål om hun trives i Tønsberg. Hun vokste nemlig opp nordpå, i Simavåg på Skjervøy i Troms.
Vi møtte henne og Herulf Johansen til en sommerprat på samarbeidsleiren i Kjækan. Herulf vokste opp i Arnøyhamn på Arnøy, også det Skjervøy kommune. Han bor i dag i Holmestrand. Sammen med Unni Elisabeth Huru var begge med og startet den meget aktive NKF-foreningen Norske kvener Ytre Oslofjord, Ruijan kväänit Ulko-Oslovuonon.
Følelsen av identitet
– Vi er veldig aktive. Vi har fokusert mye på kunnskap. Om den kvenske historien, og om det å være kven. Målet var å få en identitetsforståelse. Etter stiftelsesmøtet i september 2021 har det det derfor gått i foredrag og annet lærerikt, blant annet med Einar Niemi, sier de.
De var også med på NKFs landsmøte i april i år, og sier at de der fikk et ganske annet innblikk enn når man sitter alene i Oslo og omegn.
– Det gjorde at vi meldte oss på leiren her i Kjækan, sier duoen, og viser til at foreningen også har holdt kvensk fotoutstilling. Samt en større happening i forbindelse med Kvenfolkets dag 16. mars i år.
Kvensk kjøttsuppe
– Det var en kjempefeiring hvor vi på forhånd hadde jobbet opp mot ulike kommuner for å få flagging på dagen. Vi møtte ordførerene i Horten, Tønsberg og Moss, og det ble positive vedtak. Til feiringen inviterte vi medlemmer, politikere og andre fra kommunale stillinger. To ordførere var til stede, pluss Sannhets- og forsoningskommisjonens leder og en statssekretær.
– Alle holdt hilsningstaler til oss, og vi hadde kaker, kvensk kjøttsuppe, altså lihavelli, og kvensk øl. Det var en god, kvensk ramme rundt feiringen, sier de.
I slutten av oktober står kvenkulturarrangement på programmet, Herulf har fått beskjed fra medlemmene om å bake brød. Det er etterspurt, får vi vite, men oppskriften er hemmelig.
Flere skal flagge
– Vi er svært takknemlige for å ha fått tilgang til frivillighetshuset i Horten. Det er gull verdt. Et sentralt beliggende og meget stort lokale med mange forskjellige rom, sier de.
Til spørsmål om framtiden satser Beate og co på medlemsvekst. De er 47 i skrivende stund.
– Og vi skal nok klare å fange opp flere. Ved å utvide horisonten og gjøre oss kjent. Vi har en fin handlingsplan som vi jobber suksessivt med.
– Vi skal nok også få flere omkringliggende kommuner til å flagge. Det er målet vårt, sier Beate og Herulf, som viser til at Øvre Eiker med administrasjonsbyen Hokksund har vedtatt flagging. På eget initiativ. Hjemstedskommunen Skjervøy derimot, må det jobbes mer med.
Legger grunnlaget
– Vi jobber med Skjervøy, den må bare på plass, sier de. Holmestrand skal helt klart med, Sarpsborg også.
– Dere jobber dere sørfra og nordover?
– Ja, vi legger et stort grunnlag sørpå, så da må bare Nord-Norge komme etter, sier de og viser til mye nordnorsk tilflytting til industrien i området som kvenforeningen deres dekker. Mange har røtter nordfra, bekrefter de.