Ved å integrere et perspektiv ikke kun på samene, men også på kvenene og Norges øvrige nasjonale minoriteter, representerer boka ifølge UiT noe nytt. (Illustrasjonsfoto: Lisa Vidal Wilhelmsen)
Inneholder et eget kapittel om kvenene, skrevet av språkprofessor Hilde Sollid.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Skogfinnene er også med i den ferske boka, sammen med rom i et kapittel skrevet av Thomas Daltveit Slettebø.
Da har vi nevnt to av medforfatterne i Fagbokforlagets Urfolk og nasjonale minoriteter, redigert av professorene Bengt-Ove Andreassen og Torjer A. Olsen.
«Viktig bok om urfolk og minoriteter», kunne Norges arktiske universitet UiT nylig melde, de skriver at boka er beregnet på lærere og lærerstudenter:
«Boka er viktig på flere måter, fordi den peker på viktige samfunnsforhold som i henhold til læreplanen fra 2017 skal belyses i skolen og undervisningen. Forhold som angår nettopp urfolk og minoriteter», melder Universitetet på egne nettsider.
Boka handler mye om urfolk, med andre ord samene, men ved å «integrere et perspektiv også på de nasjonale minoritetene», representerer den ifølge UiT likevel noe nytt. Boka antas å bli et viktig bidrag til lærerutdanningene og dermed til skolen.
Men boka har utvilsomt relevans også for andre enn lærere og lærerstudenter. På sett og vis, melder UiT, er den et mini-oppslagsverk for dem som trenger bakgrunnskunnskap om staten og minoritetene. Den anses også som viktig fordi den tematiserer statens forpliktelser. Blant annet hvordan «læreplanene i skolen overordnet forplikter lærere til å undervise elevene om nettopp urfolk og minoriteter.»