En helt spesiell utdødd byggeskikk fra nord som er verdt å ta vare på. (Foto: Barest AS )
Etter å ha lusket ved strandkanten i lange år, blir den helt spesielle båtskjåen igjen vist kjærlighet.
Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no
I etterkrigstiden brukte man det man hadde tilgjengelig for å bygge hus og ly. En av metodene man brukte, var å bygge hus eller skjåer av omvendte båter. Båtens form fungerte utmerket til å frastøte vann, og utgjorde bra tak for enkle bygg. Dessuten var det vanlig å gjenbruke alt, og istedenfor å kaste en gammel avgått båt, kunne man heller bruke det som tak – så slapp man også å bygge taket.
Man ganske enkelt bygde vegger og omvendte en båt oppå.
Det er denne skjåens tredje gang å bli restaurert, og lokalmiljøet fryder seg over å se den igjen bli stelt i stand.
– Den utgjør en viktig del av kulturmiljøet, og har tydelig historie knyttet til kystkultur hvor en båt har blitt gjenbrukt som skjå, skriver kulturminnefondet i et innlegg på Facebook.
Den er lokalisert langs den nasjonale turistvegen Varanger – mellom Krampenes og Skallelv i Vadsø kommune – og er et populært fotomotiv blant reisende.
Kulturminnefondet har støttet restaureringen, og Barest AS stod bak istandsettingen.
Det er skrevet lite om denne byggeskikken, men trolig finnes det noe materiale. Nyss om det har nemlig nådd helt ned til Senja, hvor Georg Blichfeldt, en usedvanlig håndflittig mann, har bygget et hus til ære for byggetradisjonen i Finnmark. Han er eieren av Kråkeslottet, ei gammel brygge og fiskemottak som er blitt restaurert og påbygget til et flott lokale for utleie – med 30 sengeplasser. Han holder også årlig en musikkfestival og internasjonal kunstfestival.
Noe som kan minne om denne type takkonstruksjoner er vikinghus på Vestlandet. De hadde tilgang til sjø og bygget båter, og tenkte at siden båter er så flinke til å holde vann ute, så burde det fungere fint som tak. Dermed bygget de takene likt båtene sine, slik man kan se på rekonstruksjonen av et langhus på tomten til kong Håkon Hårfagres vikinggård på Avaldsnes.
Om det funket for en konge, funket det for kvenene i nord.