Viser forfatteren og kunstneren Idar Kristiansens liv i utstilling på Senter for nordlige folk i Manndalen.
Av Lill Vivian Hansen
lill.hansen@altaposten.no
– Målet har vært å løfte Kristiansens forfatterskap frem i lyset igjen, forteller rådgiver Edel Olsen, Troms fylkesbibliotek.
Olsen har hatt ansvaret for å sette sammen utstillinga som for nå vises på Senter for nordlige folk (SFNF). Det er en biografisk utstilling om Kristiansens liv – en livslinjeutstilling som viser store deler av arbeidene hans – fra det første diktet som ble publisert til den siste boken, Nådekvalpens dal, som ble utgitt etter at Kristiansen hadde gått bort i 1985.
Ønsket av folket
Olsen forteller at Kristiansen ikke bare var forfatter – når ordene ikke kom, brukte han penselen og bildene ble gitt til familie og venner. Nord-Troms bibliotek har fått låne flere av bildene til denne utstillinga. Det var mange som ønsket at det skulle lages en utstilling om akkurat Kristiansen.
– Dette handler om oss, mener Olsen, og legger til at det er skrevet lite fra vår region så det gjelder å ta vare på det som er.
Utstillinga om Kristiansen er den første utstillinga Olsen har hatt ansvaret for og hun har lært masse om Idar Kristiansens liv og virke.
– Kristiansen har hatt en stor produksjon i tillegg jobbet han som lærer i 18 år, han skrev dikt og jobbet som freelancer blant annet for Vi Menn og Aftenposten. Han har også skrevet skuespill, forteller hun.
Kristiansen ble født i Honningsvåg i 1932 og flyktet sammen med familien til Manndalen i 1942. Ferden gikk videre til Nordmøre høsten 1944. Deretter kom familien igjen nordover og bosatte seg i Olderdalen i 1946.
Prisbelønnet
Kristiansen fikk i 1980 Aschehoug-prisen og ble samme år nominert til Nordisk Råds litteraturpris for bokverket «Kornet og fiskene» – om den finske innvandringen til Finnmark på siste halvdel av 1800-tallet. Her skriver han om Heikki, sterkt inspirert av sin oldefar med samme navn og oldemor som flyktet fra uår og sultkatastrofe i nabolandet og kom til Skibotn.
– Jeg er en stolt kven og litt av en vagabond, sa Kristiansen til journalist Tormod Haugstad i Nationen (13.12.1980) da han gikk fra å være en forholdsvis ukjent forfatter til å bli kjent for hele nasjonen.
– Kristiansen var flink til å sette tingene i kontekst i en tid det ikke var aktuelt, mener Olsen.
Samarbeid
Utstillinga om Kristiansen er et samarbeid mellom Senter for nordlige folk, Troms fylkesbibliotek, Nord-Troms Museum og Halti kvenkultursenter. Den åpnet 6. mai i år og inngår også som en del av Paaskivikko 2017. Neste stopp for Kristiansen-utstillinga er Halti kvenkultursenter på Storslett.