Årets versjon av klassikeren «Årbok for Nord-Troms.» (Coverfoto)

 

«Menneske og miljø i Nord-Troms» har byttet navn. Med nær 40 porsjoner artikkelsnadder i versjon 2021, må debuten sies å være sterk.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det var i 1975 og på initiativ fra historiker Anders Olav Hauglid at «Menneske og miljø i Nord-Troms» første gang utkom. Publikasjonen eies av Nord-Troms historielag og omfatter kommunene Kåfjord, Kvænangen, Lyngen, Nordreisa, Skjervøy og Storfjord. Foran årets utgave fikk de ny redaktør i form av Jan R. Olsen, og skiftet dessuten navn til «Årbok for Nord-Troms.»

Også denne gangen kjøpte vi boka på bensinstasjonen i Burfjord i Kvænangen, og bladde oss raskt fram til den sjeldent dramatiske innholdsfortegnelsen. Her sikter vi neppe til det faktum at «Villes vei til Ruija» har fått ti sider i boka – Ville Mäkikokko tør være kjent for mange av Ruijan Kaikus lesere – men til de mange andre fortellingene med titler som «Forbrytelsen som sjokkerte landet», «Drukningstragedien på Kviteberg», «Døde i spanskesyken», «Dødsleiren i Storfjord», «Grov opp 14 lik under veiarbeid», «Setningen som avdekket familietragedien.»

Og mange andre, sikkert vel så spennende og interessante tross sine titler formulert i smulere sjø. Som «Her ble Abrahams far født», «Treningsfenomenet Are Klevstad» og «Et liv som jordmor.»

Siden 1975 har årboka kommet ut.

Med det har vi nevnt rundt kvartparten av innholdet i årets utgave, hvor vi også finner artikler om Jafet Lindebergs eventyrlige reise, samt bokanmeldelse av «Sepp», Nina Kristin Nilsens biografi om den kvenske nordtromsianeren Leonhard Seppala.

Kort sagt mye artig lesning for 200 kroner. Eller for kroner 250 for den som tegner årsmedlemskap i Nord-Troms historielag og som årlig får årboka med på kjøpet. I uro for å snø ned i henvendelser om hvor man eventuelt får tak i klassikeren, foreslår vi at man heller kontakter redaktøren på epost jan@janrolsen.no.