Kurator Marja Reibo setter opp en kollasj i utstillinga Å rope uten ord. Åsne Kummeneje Mellem skal bidra med kvensk samtidskunst. Kuva: Liisa Koivulehto

 

Nordnorsk kunstmuseum: Tradisjonelle kvenske materialer og teknikker brukes for å skape noe utradisjonelt.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

Torsdag 25. juni åpner Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø en ny utstilling som skal vare over sommeren. En av kunstnerne er Åsne Kummeneje Mellem (f.1995). Hun stiller ut håndarbeider som er laga med tradisjonelle teknikker, med nyskapende resultat.

Tiina Portti (vas.) ja Marja Reibo oon näyttelyn Huuttaat ilman sanoitta kuraattorit. Åsne Kummeneje Mellem oon pian ensimäinen joka näyttää kväänikunstii Pohjais-Norjan kunstimuseuumin näyttelyssä Kuva: Liisa Koivulehto

Det er en av de første, om ikke den absolutt første gangen at Nordnorsk kunstmuseum viser kvensk kunst nettopp som kvensk kunst. Det kan ha vært verk av kvenske kunstnere som er blitt stilt ut, men dette er nok den første gangen museet flagger tydelig kvensk.

Kunstnerpresentasjonen og en del av veggtekstene er oversatt til kvensk.

– Ofte og i mange sammenheng blir det kvenske presentert som noe eksotisk og annerledes, som et eget tema. Her det innbakt, som en naturlig del, forteller Tiina Portti, som er assisterende kurator ved Nordnorsk kunstmuseum, og sammen med Marja Reibo kuratorer for denne aktuelle utstillinga.

 

Håndverksaktivisme

Nå norsk heter utstillinga Å rope uten ord og på kvensk heter det Huuttaat ilman sanoitta. Det handler om håndverksaktivisme.

I tillegg til Mellem vises det verk av etablerte kunstnere (Inger Blix Kvammen, Kristian M. Kvakland, Eli Marie Johnsen, Elsie-Ann Hocklin og Grethe Winter Svendsen) fra museets egne samlinger.

«Håndverksaktivisme er kunsthåndverkets punk,» heter det.

«Det fins ingen faste rammer eller form, bare en engasjert kreativitet, spesielt for politiske og sosiale saker som likestilling, antirasisme og rettferdighet. Håndverksaktivismen brøler ikke høyt, den er et sakte, men sikkert kreativt arbeid for endring,» står det i veggteksten.

– Vi har verk som handler om rasisme, atomtrussel, redsel, fornorskning og korona, blant annet, forteller Tiina Portti og Marja Reibo.

Utstillinga skal vare ut august.

Näyttelyn kuraattori Marja Reibo tutkii Åsne Kummeneje Mellemin juurityötä. Kuva: Liisa Koivulehto

 

Kvensk synliggjøring

Kummeneje Mellem bruker tradisjonelle råmaterialer som never, rikuler og teiger. Men når tidsvitner forsvinner, hvem skal man lære käsityötä av?

– Med få muligheter til å lære fra andre og mer erfarne som utfører käsityö, setter hun lys på generasjonsgapet som har oppstått grunnet fornorskningspolitikken. Med fokus på mangelen av videreført kunnskap, er arbeidene preget av å måtte lære selv, hvor sprekker og andre imperfekte detaljer blir en naturlig del av det ferdige verket, står det i veggteksten.

Du må finne ut av det selv.

– Av deler av käsityö lager jeg noe nytt, forteller Åsne Kummeneje Mellem.

Hun er både stolt og ydmyk av å få sjansen til å stille ut og fremme kvensk kultur på Nordnorsk kunstmuseum.

– Det er ikke så lite, det! sier hun.

Teiger fra Finnvikdalen, rikuler fra Ullsfjord og never fra Ringvassøya har fått ny form og uttrykk i kunstnerens hender.

Istedenfor å presse teigen i en fra på forhånd bestemt form lar Mellem trådene vokse og finne sin egen form.

Den hundre år gamle neveren, som var isolering under et skifertak i et naust, ble lagt i bløt og så splitta Mellem den til silkepapirtynne bånd som hun vevde inn til en matte, i en gammel pystyväävi.

Noen av rikulene sprakk under bearbeiding, og ingen av dem blei til kopper eller knivskaft.

Sata vuotta vanhaan tuohen oon väävätty. Kuva: Liisa Koivulehto

Koivunjuuresta ei tullu korruu eikä korrii. Kuva: Liisa Koivulehto

Prøv selv på museets verksted

Skoleklasser fra Nord-Troms har allerede meldt sin interesse for å besøke utstillinga.

– Det kan gi en fine aha-opplevelser å se at det kvenske passer inn i en slik sammenheng. Og kanskje vil dette inspirere flere til håndverksaktivisme. Museet har jo et verksted på gatenivå der hvem som helst kan komme og lage det de måtte ønske, sier Portti.

Kaikki saa käyttäät museuumin käsityöverstasta. Sielä oon työkallui, masiinii ja monenlaissii materiaalii. Kuva: Liisa Koivulehto